Blog

Berichten Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Het Minimum Viable Product (em-vie-pie): de start-up literatuur staat er vol mee, maar voor veel mensen is het nog geen gesneden koek. In dit artikel gaan we in op het hoe, wat en waarom van MVP’s.

Nee maar echt, wat is het?

Oké, daar gaan we. Een MVP is letterlijk de minimaal werkbare versie van een product, eigenlijk simpelweg een eerste prototype. Geen toeters, geen bellen en ook niet super afgewerkt. Wel snel gecreëerd, efficiënt en flexibel.

Je wilt in deze fase een app waar je niet te veel tijd en geld in hebt geïnvesteerd. Bovendien is een simpelere app makkelijker aan te passen. Een MVP is dus een goede manier om met alle nog onbekende factoren om te gaan die je na de ontwikkeling zeker tegen zult komen.

hét antwoord op een vraag die nog te vaak vergeten wordt in het start-up proces: waar heeft de klant behoefte aan? Wat een super idee lijkt, kan soms niet aansluiten op de daadwerkelijke behoefte van de doelgroep. Een MVP test deze hypothese, zonder te veel verspilde tijd en moeite.

Dit klinkt misschien niet als een goed idee voor je (startende) bedrijf, maar naast minimaal, moet een MVP ook werkbaar (Viable) zijn. Voor een app is een papieren prototype dus eigenlijk geen MVP, want je gebruikers zitten natuurlijk niet te springen om nutteloze A4’tjes.

Lelijk en onaf, waarom zou je dat doen?

Een goed MVP lost het probleem op waar het uiteindelijke product voor is bedoeld. Op die manier kom je er snel achter of de oplossing die je in gedachten hebt ook daadwerkelijk is waar je doelgroep op zit te wachten. Je krijgt zicht op waar gebruikers tegen problemen aan lopen en hoe je dit voor ze kunt oplossen. Bovendien vind je bugs en performance issues in dit eerste experiment, nog voordat je de applicatie uitrolt in je hele organisatie of met veel marketing lawaai je nieuwe startup hebt gelanceerd.

Topje van de ijsberg

Het MVP is dus nog maar het topje van de ijsberg. Niet alleen in termen van je ontwikkelproces. Ook wat betreft LEAN start-up en development. Niet voor niets worden er namelijk wél de nodige papieren prototypes gemaakt. Even goed wordt er na het MVP volgens dezelfde filosofie doorgewerkt aan de applicatie.

Hou onze blog goed in de gaten als je meer wilt weten over app development en strategie!