Blog

Berichten Wordt het tijd om de oude database en software in je bedrijf te vervangen?

Toen je je bedrijf begon, koos je de processen en systemen die op dat moment het best bij je behoeften aansloten. Waarschijnlijk koos je voor systemen die je lieten doen wat nodig was, waar je bekend mee was, en -niet onbelangrijk – die je je toen kon veroorloven.

Door de jaren heen is je bedrijf gegroeid, en dat leidt tot veel veranderingen. Je hebt meer werk, meer klanten, nieuwe producten en diensten en bovendien meer personeel. Groei is mooi, maar het geeft ook onvermijdelijk wat groeipijnen waar je een oplossing voor moet vinden. Veel van deze uitdagingen had je op dag één niet kunnen zien aankomen, aan andere heb je misschien simpelweg niet gedacht.

De systemen en processen in de kern van je bedrijf zullen moeten veranderen als je groeit. Wat aan het begin prima voor je werkte, zal jaren later waarschijnlijk niet meer zo goed uitkomen.

Nieuwer en flitsender is niet per definitie beter

Het gaat er niet om dat je per se het nieuwste van het nieuwste moet hebben. Of het meest uitgebreide pakket. Of zelfs de mega SAP systemen waar door sommige multinationals mee wordt gewerkt (wat overigens ook wel eens misgaat).

Natuurlijk is het een goed idee om met de tijd mee te gaan en af en toe over te stappen op nieuwe technieken (je gebruikt vast geen MS-DOS meer op de zaak). Daarnaast bestond social media bijvoorbeeld 20 jaar geleden nog niet eens.

Maar uiteindelijk draait het hier om:

Als je gegroeid bent, dan ben je waarschijnlijk je systemen en processen ontgroeid. Als je deze systemen niet update, dan vertraag je de verdere groei van je bedrijf, kost dit je vrijwel zeker klanten, en drukt dit je winstmarge.

Als startend bedrijf waren je behoeften anders

Denk nog eens terug aan de tijd dat je je bedrijf begon. Kun je je nog herinneren hoe je bedrijf eruit zag op de dag dat je begon? Wat had je toen nodig om je bedrijf te laten groeien?

Je kent vast wel het beeld van Google, Apple en andere mega tech bedrijven die vanuit een garage vol met servers zijn begonnen. Of het nou precies zo is gegaan of niet, het laat precies zien dat als je groeit, je omgeving zal moeten veranderen.

Hetzelfde geldt voor je systemen.

Natuurlijk heeft Apple inmiddels totaal andere processen dan toen ze begonnen. Hetzelfde geldt voor andere toonaangevende, grote bedrijven. Op de groei van een bedrijf, volgt de groei van hun systemen.

Is het tijd om verder te gaan? Kijk eens rond in je bedrijf en onderzoek de interne processen, zie je:

  • Onhandigheden?
  • Knelpunten?
  • Een goed team dat worstelt met verschillende excel-sheets en verouderde systemen?

Als je één of meer van bovenstaande punten in jouw bedrijf tegenkomt, en je bedrijfsprocessen chaotisch verlopen door het gebruik van verschillende (verouderde) systemen, dan kun je maar één conclusie trekken: je huidige software voldoet niet meer aan de behoeften van jouw bedrijf.

Je mag er trots op zijn dat jouw bedrijf uit de huidige software groeit. Dit betekent succes! Maar terwijl je bedrijf aan het groeien was, groeiden alle interne bedrijfsprocessen mee. Hoewel het niet gek is dat je er tegenop ziet om alles over te zetten naar nieuwe systemen, is dit een onvermijdelijke stap als je verder wilt groeien. Verouderde software kan deze groei zelfs in de weg staan. Hoe suf het ook klinkt, je kan gehecht raken aan bepaalde software. Het herkenbare gevoel van je database, systeem of ander soort software kan het moeilijk maken om over te stappen. Maar pleisters plakken, tijdelijke oplossingen en kleine uitbreidingen zullen nooit dé oplossing gaan zijn die jouw bedrijf verder helpt.

Denk eens na…

  • Wat moet er eigenlijk gebeuren in je bedrijf?
  • Wat wil je écht uit je processen halen?
  • Tot welke documenten, figuren of andere zaken zou je graag makkelijker toegang hebben?
  • In jouw droomwereld, hoe zou een nieuw systeem voor jouw bedrijf werken?

Het zou heel goed kunnen dat nieuwe software voor jou de oplossing is en – in dat geval – moeten we echt eens met elkaar praten.

Bij groei horen nieuwe problemen, nieuwe uitdagingen en zoeken naar nieuwe oplossingen

Hoewel je oude systemen prima voldeden aan de eisen van jouw bedrijf, is het onwaarschijnlijk dat dit zo blijft als jouw bedrijf groeit. Jij en jouw team zouden zich bezig moeten houden met waar jullie goed in zijn.

Laat ons jullie helpen. Wij bouwen maatwerk software voor (groeiende) bedrijven. Hiermee helpen wij hen tijd en (veel) geld besparen. Bovendien bespaart een intern portaal waarin jouw bedrijfsprocessen allemaal gestroomlijnd in elkaar over lopen een hoop frustratie! Dus, wil je weer op een productieve manier bezig zijn met waar jouw bedrijf goed in is?

Welkom bij Propeller Apps. Neem vandaag nog contact op om vrijblijvend kennis te maken.